Moje zápisky a filozofování :D Neděste se

Přátelství nebo láska

12. 2. 2012 15:41
Rubrika: Filozofování | Štítky: láska , přátelství , zamilovanost

   Přátelství nebo láska. Tak touto otázkou už se zabývalo opravdu hodně lidí. Je možné na tuto otázku odpovědět? Hodně lidí říká, že je jednoznačně lepší láska. Dobrá, ale jak byste lásku definovali? Věrnost, oddanost? Důvěra? To je přece i mezi přáteli, ne? Myslím si, že bychom měli svoje „přátelé“ rozdělit na pravé přátele a kamarády.

   Dnešní doba Internetu totiž mezi těmito nerozlišuje. Vzpomeňme si třeba na Facebook: tam si lidi můžete „přidat do přátel“ a ani je nemusíte znát. Žádná skupina „kamarádi“ tam není. Od leckoho můžeme slyšet, že má 500, 1000 nebo dokonce 2000 přátel. Ale kolik jich je opravdových? Pět? Deset? V nouzi poznáš přítele. Když takhle budete argumentovat, řeknou vám, že rozdíl mezi láskou a přátelstvím je jen jeden, a to, že láska je jen jedna. Možná, ale co v arabských zemích? Tam mají harémy a nedá se říct, že tam jeden muž miluje nebo nemiluje jednu nebo více žen. Takže i toto tvrzení nebude zase až tak přesné.

   Jsou lidé, kteří budou definovat lásku jako absolutní závislost na druhé osobě, i tak by se to dalo říct – myslím, že tato definice je celkem přesná. Ale v takovém případě mě napadá otázka: Jaký je rozdíl mezi láskou a zamilovaností? Podle mého názoru je zamilovanost chvilková, krátkodobá. Může trvat několik dní, týdnů, měsíců, ale vždy dříve nebo později vyprchá, zatímco láska je trvalá.

   Viděl jsem nebo četl už mnoho náboženských, filozofických, lékařských i jiných výkladů slova „láska“, ale tenhle se mi zdá nejobjektivnější: „Láska je pojmenování pro silnou emoci či vztah vyjadřující osobní zaujetí nebo náklonnost k subjektu lásky.“ Zamilovaností si myslím, můžeme definovat onu „silnou emoci“. Podle mého názoru může být člověk nesčetněkrát zamilován, pokaždé je to jiné, a přece je to pořád stejné.

   Nevybírejte mezi přátelstvím a láskou, ale svých přátel si važte nade vše, protože když budete v nouzi, vaši přátelé vám budou po boku, budou vám k dispozici. Milujte tak, jako by to bylo naposledy, v poslední den vašeho života, protože člověk neví, kdy může přijít konec. To ví pouze Bůh. I když se snažíme, svůj odchod z tohoto světa nemůžeme ovlivnit, protože bůh ví, kdy zemřeme ještě dřív, než se narodíme. Proto se milujte naplno.

Zobrazeno 3520×

Komentáře

Beatrice

Ahoj Davide, dovolím si nesouhlasit s tím, že lásku můžeme definovat jako závislost na druhé osobě. Ale protože jsem si také často kladla tuto otázku - jak "správně" vyjádřit, co je to láska (vezmu-li v úvahu, že je to slovy vůbec možné) pak se mi líbí definice Sv. otce: "Láska není pouze cit. City přicházejí a odcházejí. Zralost lásky se vyznačuje tím, že zahrnuje člověka v jeho celistvosti o jeho cit, vůli i intelekt."
Měj pěkný den+

David Müller

to je z internetu, protože jsem hledal nějkou definici, která by tam sedla, a právě tuto jsem našel jako jednu z nejpřesnějších.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio